Sikring og sikkerhet

I Norge har vi en mangelfull forståelse for sikkerhetsbegrepet. Det oppstår en skikkelig begrepsforvirring nå ordene sikring og sikkerhet skal diskuteres. Det har vært en tradisjon for å integrere ordet sikring i ordet sikkerhet. Virkeligheten er at dette er to helt forskjellige aspekt.

På engelsk er skillet mellom «saftey» og «security» svært tydelig og forståelig, men på norsk er skillet utydelig. En definisjon på sikring er å trygge mot planlagte og tilsiktede hendelser, og sikkerhet er å trygge mot uønskede hendelser som er utilsiktede.

Forut for sikkerhet – og sikringstiltak ligger gjerne en risikovurdering. Formelen en slik vurdering følger er: RISIKO=SANNSYNLIGHET x KONSEKVENS. Jo høyere risiko, desto viktigere blir fokuset på sikkerhet og sikring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s