Smittekanaler

Det er tre kjente måter SARS-CoV-2 smitter på.

1. Gjennom luften når en smittet nyser eller hoster mot en ikke smittet. Ved slik smitte vil viruset komme fra den smittede og inn i luftveiene, eller i direkte kontakt med slimhinnene i øyne, nese eller munn til den ikke smittede. Viruset i den nylige smittede vil nå begynne sin inkubasjons tid på 5-14 dager før sykdommen bryter ut.

2. Direkte kontakt med den smittedes infiserte hender vil gjøre at den ikke smittede kommer i direkte kontakt med viruset. Den ikke smittede vil så selv føre smitten til slimhinnene i øyne, nese eller munn. Viruset vil så begynne sin prosess i kroppen til den nylige smittede.

3. Indirekte kontakt er at en smittet legger igjen viruset på en overflate (dørhåndtak, vannkrane ol). Dette kan gjøres gjennom at en smittet benytter et glass og en ikke smittet benytter dette glasset uten at det er tilstrekkelig rengjort. Når en smittet har etterlatt seg viruset på en overflate er denne overflaten smittebærende, og hvis en ikke smittet berører overflaten vil han kunne ta med seg smitten så til slimhinnene i øyne, nese eller munn. Viruset vil så begynne sin prosess i kroppen til den nylige smittede.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s