Jod tabletter

Jod ved radioaktivitet
Situasjonen i dag tilsier at en atomulykke er en større trussel enn et atomangrep. Sjansen ikke stor, men den eksisterer og konsekvensene er store. Ved siden av å ikke være tilstede når det smeller må vi sikre oss mot radioaktiviteten etterpå; utsendingen av radioaktivt jod i luften. Kroppens svake punkt mot radioaktivt jod er skjoldbruskkjertelen. Denne kjertelen klarer ikke å skille mellom radioaktivt – og naturlig jod. Vår selvbeskyttelse er å spise jod tabletter for å mette kjertelen med jod. Funksjonen til jod tablettene er å blokkere radioaktivt jod fra å bli absorbert i skjoldbruskkjertelen. Effekten er at skadene fra radioaktiviteten reduseres på skjoldbruskkjertelen. Hovedsakelig vil radioaktivitetens effekt på denne kjertelen skape problem med metabolismen, hjertet og fordøyelsen; ofte blir resultatet skjoldbruskkjertel kreft. Det er viktig å være klar over at denne jod tabletten vil KUN mette kjertelen for jod og ikke fungere på noe annet. Andre radioaktive isotoper vil jod tabletter ikke ha noen effekt på. Dette er ikke noen vaksine!

Doseringen er noe flytende. Ideen er at må kjertelen METTES slik at det ikke er rom for å ta opp radioaktivt jod i kjertelen. Et viktig poeng er at jod tabletten må spises FØR man eksponeres for radioaktivt jod og at tabletter må spises så lenge man eksponeres for radioaktivt jod. Jod tabletter kommer hovedsakelig i to ulike styrker; 130 mg og 65 mg. Tablettene har delelinje. Normalt settes dosen til ca. 16 mg for nyfødte (1/4 65 mg tablett eller ¼ mL oppløsning) og 130 mg for voksne. Spebarn bør få en enkeltdose med jod. Mer enn en enkeltdose KAN hemme barnets vanlige utvikling og bør unngås. Andre metoder bør benyttes ut over en dose. Barn mellom 1-3 år bør ta 32 mg (1/2 65 mg tablett eller ½ mL oppløsning). Barn/ ungdom 3-18 pr bør ta 65 mg eller 1 mL oppløsning. Hvis barnet er stort eller har kropp som voksen følges voksen dose. Voksne bør ta 130 mg (1 130 mg tablett, 2 65 mg tabletter eller 2 mL oppløsning). Ammendekvinner følger voksen dose. En dose beskytter i 24 timer og normalt er en dose nok. Hvis du eksponeres for radioaktivt jod over en lengre periode fortsetter du med dosen hver dag. Det er ikke anbefalt at ammende og barn gjentar dosen! Det er ikke anbefalt at personer over 40 spiser jod tabletter siden effekten er estimert til å være minimal siden risikoen for å utvikle skjoldbrukskjertelkreft er forsvinnende liten og sjansen for allergiske reaksjoner er høye. Kun hvis det er STORE mengder med radioaktivt jod i lufta er det anbefalt med jod tabletter for personer over 40 år. Dette betyr at kun alle under 40 år bør ta jod tabletter og alle kvinner som er gravide eller ammer.

God nødtaktikk ved en atomsituasjon er å komme seg raskt innendørs. Du har estimert 15-20 minutter til å komme deg i dekning. Helst midt i bygget; bort fra yttervegg, vegg og vinduer. Glem ikke at hvis du beveger deg utendørs så er det radioaktivt avfall overalt. Et tynt lag av radioaktivt støv er overalt, og det er farlig å bevege seg utendørs. Har du vært utendørs så må du ta av deg klærne FØR du kommer innendørs hvor resten holder til. Du er forurenset. Ta av yter plaggene forsiktig, og legg dem i plastposer hvis mulig. Det er et farlig støv på klærne dine. Når man kommer inn så er det viktig å ta en dusj; vask av eventuelt radioaktivt støv som har kommet på kroppen. Unngå å komme i kontakt med vannet som har vært i kontakt med kroppen din. Fra dette øyeblikket er vet ikke lov å drikke vann fra spring eller mat som ikke er hermetisk/vakuum pakket. Ta jod tablettene når myndighetene gir instruks om dette eller når du vet at dette er en atomsituasjon. Det er estimert at 95% vil bli reddet gjennom inntak av jod tabletter. Det er helserisiko forbundet med å ta jod tabletter. Husk at salt med jod eller mat som er høye i jod innhold vil IKKE hjelpe.

Det er her prepping slår til. Følg informasjon gitt av myndighetene.

Her er en link til jod tablettene: https://www.komplettapotek.no/…/vit…/jodix-130-mg-tabletter…

Takk til http://www.prepper.no for kommentarer vedrørende dosering og produkt som ble fremmet i artikkelen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s