Når hjertet svikter

Det er to hovedårsaker til at hjertet stanser

Hjertestans:

Skjer når hjertet stopper å slå. Dette kommer gjerne av en elektrisk feilfunksjon i selve hjerte. Noe som gjør at hjertets pumpefunksjon forstyrres, og følgelig får hjernen, lungene og andre vitale organ for lite blod. Hjertestans er et ELEKTRISK problem. Det er normalt å operere inn en hjertestarter (ICD) hos personer i risikogruppen; stopper hjertet vil hjertet få et lite støt. Hvis en person faller sammen med hjertestans benyttes gjerne en hjertestarter/defibrillator. Når man har problem med de elektriske signalene i hjertet vil ikke hjertet klare å pumpe blod. Hjertestarteren sender en strømimpuls inn i hjertet og bryter fibrilleringen. Hjertet vil da komme tilbake til sin normale rytme.

Hjerteinfarkt:

Skjer når blodflyten gjennom kransårene i hjertet er helt eller delvis blokkert. Den blokkerte blodåren gjør at oksygenrikt blod ikke når hjertemuskelen og hjertemuskelen begynner å dø. Hjertet får gradvis større og større problem med å pumpe blod. Hjerteinfarkt er et SIRKULASJONS problem. Det er normalt å medisinere personer i risikogruppen for å redusere sjansen for tetting av blodårer.

 

Sammenligning av problemene:

Ved hjertestans begynner hjertet å slå rart, hjerte slagene blir uregelmessige, arytmier, så stopper hjertet å slå. Normalt skjer denne prosessen veldig raskt og pasienten får ikke tid til å varsle. Etter få sekunder responderer ikke pasienten lenger, puster ikke eller ligger med åpen munn. Mottar ikke pasienten livreddende førstehjelp øyeblikkelig vil han dø innen få minutter. Ring 113!!!

Ved hjerte infarkt er symptomene øyeblikkelige og gjerne med intense brystsmerter. Det er vanlig å føle ubehag/press i brystregionen, stråling nedover venstre arm, av og til opp til kjeve, skuldre og rygg. Det er mye generelt ubehag som kortpustethet, svette og oppkast/kvalme. Symptombildet kan variere, men pasienten mister normalt ikke bevisstheten; er våken. Et viktig poeng her er at symptombildet øker gradvis og varer lenge før selve hjerteinfarktet; timer til uker. Hjertet vil fortsette å slå under selve hjerteinfarktet, men hjertet sliter og skade skjer. Ring 113!!

Hjertestans er at hjertet ikke slår grunnet problem med de elektriske signalene, og hjerteinfarkt er at hjertet mangler oksygen til hjerte muskulaturen grunnet en fortetting i blodårene i hjerte. Hjertestans er mer akutt enn hjerteinfarkt. Hjerteinfarkt bygger seg mer opp over tid. Hjerteinfarkt kan utløse en hjertestans; hjertet er så skadet at det slutter å slå. Begge tilstandene er svært alvorlige. Hjernen kan overleve 5 minutter uten oksygen. Dette betyr at etter 5 minutter er man død hvis man ikke gjør HLR. HLR er at du tar over funksjonen til hjertet gjennom kompressjonene.

Den korrekte behandling:

VÆR RASK!

Ring raskt 113 ved all akutt sykdom. Sett mobilen på høyttaler. Du vil bli rettledet av AMK sentralen.

Snu pasienten med munnen opp. Hvis hjertet ikke slår er pasienten død, og å holde hjertet i gang er viktigere enn alt annet. Nakke og andre problem er sekundært; vis likevel noe hensyn.

Start med Hjerte-lungeredning – HLR. Dette er 30 hjertekompresjoner etter fulgt av 2 innblåsinger; både barn og voksne skal i dag ha 30:2. Fortsett med dette til ambulansen kommer. HLR gjør at hjernen og hjertet får tilført oksygen, og sjansen for overlevelse øker betraktelig.

 

Ved hjertestans er hjertestarter (AED: Automatisk ekstern defibrillator) indikert. Er dere to personer tilstede, send den ene til å hente en hjertestarter. Vit alltid hvor nærmeste hjertestarter er lokalisert. Sjekk denne linken: https://www.norskehjertestartere.no/index/search Løp til det stedet. Ta med deg hjertestarteren; rop at du trenger den, og løp tilbake til personen med hjertestans. Dette er ikke å stjele! Kort om hjertestarteren. Hjertestarteren er en maskin hvor du trykker på startknappen. Den vil automatisk lede deg gjennom alt du må gjøre; sette på to store klistermerker på brystet til pasienten, og ikke berøre pasienten når maskinen analysere og gir støt. Mellom støtene kan maskinen be om at du gjøre HLR. Kort: FØLG INSTRUKSJONENE! Dette er ikke vanskelig.

Rask handling er den beste behandling!

 

Kommentar:

Hvis årsaken til hjertestansen IKKE er selve hjertet vil HLR kunne starte hjertet. Standard eksempler er oksygen mangel grunnet drukning.

Hvis årsaken til hjertestansen er selve hjertet vil IKKE HLR hjertet startes med kompresjoner. Dette er en tilstand hvor hjertet ikke pumper blod, det flimrer bare. Her trengs en hjertestarter. HLR vil gi hjerne og hjerte under kontroll inntil det kommer en hjertestarter/defibrillator.

Hvis vi har et stille hjerte, et hjerte som bare ikke slår, da kan HLR starte hjertet.

HLR følger alltid 30-2 regelen. Hvis man av en eller annen grunn ikke får til å gjøre innblåsinger/munn til munn er kompresjoner bedre enn ingenting. Ved drukning er munn til munn veldig viktig! Bevisstløshet grunnet manglende oksygen fordrer en tilførsel av oksygen gjennom innblåsinger/munn til munn.

HLR er tungt. Press brystbeinet inn ca 5 cm 100-120 ganger hvert minutt (Bee Gees: Staying alive). Hold ut inntil det kommer hjelp. Benytt gpå med andre personer tilstede til å gi HLR slik at du får en pause. Noe HLR er bedre enn ingen HLR.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s