De tre store

Hjerteinfarkt, hjertestans og hjerne slag

Hjerteinfarkt er at blodet har problem med å sirkulere vanlig i hjertet; rørproblem. Hjertestans er at de elektriske signalene i hjertet ikke fungerer og hjertet pumper ikke; elektriskproblem. Hjerne slag er at en blodåre er tett i hjernen eller at en blodåre er sprukket i hjernen; hjerne problem.

 

Ring alltid 113 ved mistanke om problemer.

 

Hoved indikatorer

Hjerteinfarkt har som hoved indikator ubehag i brystregionen, kroppsubehag, kortpustethet og kaldsvette. Personen er normalt ved bevissthet.

 

Hjertestans har som hoved indikator tap av bevissthet, blackout, brystsmerter og kjemperaske unaturlige hjerteslag. Personen er normalt ikke ved bevissthet.

 

Hjerneslag har som hoved indikator er en akutt endring i hvordan en person prater, hvordan han smiler og løfter hendene. Personen har noe unormalt over seg.

 

 

 

Behandling

Ring 113. Begynn med HLR hvis hjertet ikke slår eller at pasienten ikke puster. Benytt hjertestarter. Ved mistanke om hjerneslag ring 113 og dra raskt til sykehus.

 

Hjerneslag – en kort gjennomgang

Normalt får en person PLUTSELIG problem med å snakke, smile eller løfte armene. Dette er hoved indikatorene på et hjerneslag. Ring ALLTID 113 og fortell hva du la merke til. 113 bestemmer hva du så skal gjøre.

 

Prate-indikatoren viser til en redusert taleevne. Ord blir ikke så forståelige. Dette kommer i to varianter. Den mest vanlige er at personen snakker slørete, og den andre er at han snakker normalt, men forstår ikke andres tale. Smile-indikatoren er at personen har lammelser i ansiktsmuskulaturen. Dette vises lett gjennom at han bare kan løfte den ene munnviken. Løfte-indikatoren er at personen ikke klarer å løfte opp begge armene likt. Ring 113 ved alle disse tre indikatorene. En rask behandling øker sjansen for et godt resultat

 

Går disse PSL-indikatorene over i løpet av et døgn kalles dette et drypp. Normalt er et drypp skapt av en liten blodpropp. Alle drypp må tas som varsel for et større hjerneinfarkt innen en uke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s