Glatt vei og bil

Mye kan sies om å kjøre på glatte veier, men det meste kan kokes ned til å holde begge hender på rattet, redusere hastigheten og være forsiktig. Glem ikke at det i de fleste nye biler er det bare å pressen bremsen hardt ned og styre hvis man må stoppe på glatt føre, men på eldre biler er det viktig å kløtsje, pumpebremse og styre hvis man mister kontrollen.

En ny bil har mye teknologi som hjelper når veien er glatt. Dette betyr at vi må bli kjent med hvilke bilen har. Mest vanlig er blokkeringsfrie bremser (ABS), antiskrens (DSC) og antispinn (ASC). Bilens elektronikk hjelper for å holde kontrollen lenger, men mister man totalt kontrollen er det kun sikkerhetsbeltet, airbag og annen innebygd sikkerhet som kan redde deg og din familie.

vei2

Et annet aspekt er fart. Fart gir bevegelsesenergi; jo høyere fart desto mer bevegelsesenergi. En hastighet på 30 km/t er ikke så mye, men øker du hastigheten med 10 km/t vil du omtrent doble bremselengden; fra omtrent 40 m til 75 m. Grensen mellom liv og død i en kollisjon sees normalt som å være 70 km/t . For fotgjengerere er dødsrisikoen 10% hvis truffet i 30 km/t; 80% ved 50 km/t. Noe som betyr at en redusert hastighet øker kontroll, reduserer bremselengden og redusere bevegelsesenergien, og sjansen til å overleve en kollisjon øker.

vei3

På is er det svært vanskelig å endre retning på bilen. På is er det viktig å ikke styre med brå bevegelser eller mye rattutslag. Det eneste du tjener med å ratte mye på is er å øke sjansen for skrens og uønskede bevegelser. Den rette teknikken er enkel: Begge hendene løst plassert på rattet. Beveg rattet lett og føl etter motstand i rattet. Jo mindre motstand du føler i rattet, desto dårligere veigrep har du. Det er vanskeligere å lese en firehjulstrekker, noe som gjør at det er større sjanse for å kjøre ut.

dekk

Gamle bildekk mister lettere veigrepet grunnet aldring i gummien; gammel og sprø. Dekkdybden bør ikke være mindre enn 4 mm.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s