Hvem arrangerer førstehjelpskurs?

Det er flere veier til førstehjelpskunnskap. De fleste fikk en innføring i forbindelse med førerkortet og førstegangstjenesten. Noen har lært noe i forbindelse med idretten eller på skolen. Felles for denne gruppen er at de er mange og at de kan noe. Kunnskapen er gjerne svært rusten, men de er gjerne jokeren ved en nødsituasjon.

De som kan mye er helsepersonell; da spesielt lege, sykepleier, ambulansepersonell og paramedic. I denne gruppen er det spesielt ambulansepersonell og paramedic som er trent i livstruende førstehjelp med begrensede hjelpemidler og under varierende forhold. Leger og sykepleiere er trent til å arbeide på sykehus med alt av hjelpemidler og fasiliteter. Klart leger og andre spesialister kan ENORMT mye, men lite slår førstehåndserfaring med pasienter i ulykker på en for eksempel regnfyllt mørk kveld ute i ingenmannsland. Få leger har den nødvendige kunnskap for å fungere bra, men ambulansepersonall og paramedic har denne kunnskapen.

Den tredje gruppen som har god førstehjelpskunnskap er trent personell fra Røde kors og Norsk folkehjelp. Flere av disse har utrolig mye erfaring med førstehjelp spesielt fra påskefjellet, idrettsarrangement, festivaler, søk og andre oppdrag. Over landet finner vi at ved redningsaksjoner har politiet ofte mye hjelp fra disse organisasjonene. De gjør en vidunderlig jobb for å sikre Norge og vi bør alle være takknemmlige. De som melder seg inn blir eksperter i førstehjelp, og svært viktige brikker i den operative delen av det frivillige helsevesen i Norge.

En fjerde gruppe er de som kun vil lære noe førstehjelp. Dette er en gruppe som forstår at det er viktig å vite hva de bør gjøre hvis ulykken skjer, men de vil ikke være en del av noen organisert førstehjelpsgruppe. Å vite hva du bør gjøre mens du venter på ambulansen er svært nyttig. Dette er deltagere i førstehjelpskurs med gjerne kortere varighet, mindre trening og lite oppfølging. Dette betyr ikke at deltagere har lite kunnskap; de er engasjerte, ansvarlige og svært nyttige førstehjelpere.

En femte gruppe er de autodidakte. Dette er personer som synes temaet førstehjelp er spennende og/eller de har lært av erfaring. Dette gruppen kan være svært kunnskapsrik, men det er en fare for kunnskapslaguner.

Nødtaktikk norge logo

Nødtaktikk: Norge sine seminar er basert på førstehjelp fokusert på taktikk og nødscenario. Noe som gjør disse seminarene svært spesielle, lærerike og spennende for deltagerne. Målet er å vite hva man skal gjøre i perioden før nødetatene kommer. Fokuset er på å holde pasienten i live og begrense skadeomfanget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s