Førstehjelp

Førstehjelp er mye og komplisert; alt fra plaster til hjertekompressjoner. Grunnleggende nødtaktikk er hva vi skal gjøre når vi kommer til et skadested og førstehjelpen vi må fokusere på frem til nødetatene kommer. Alle må vite hva vi skal gjøre hvis noen får brystsmerter, får problemer med å puste, eller begynner å blø.

 

Nødtaktikk fokuserer på tre hovedpunkter ved en ulykke; SMH. Sikre skadested (unngå at ulykken blir større), Melde (ringe 113. Hvem, Hva og Hvor), og Hjelpe (gi livreddende førstehjelp før nødetaten kommer). Disse tre punktene må drilles inn og benyttes straks man kommer til en ulykke.

Den livreddende førsthjelpen bygger rundt ABC (Airway, Breathing and Circulation) og den norske BLÅS (Bevissthet, Luftveier, Åndedrett og Sirkulasjon). Felles er at vi må trygge tilgangen til luft; uten luft dør man innen få minutter. Den enkleste måten å trygge luftveiene på er å bøye hodet lett bakover og løfte haka opp og fram. Pasienter som puster selv legges i stabilt sideleie (husk å posisjonere hodet bakover for å åpne luftveiene og kontroller personen regelmessig og hyppig). En pasient som ikke puster skal ha hjerte- lungeredning (HLR); 30:2-uten pause.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s