Nasjonal dugnad

Helsedirektoratet har iverksatt en ​Nasjonal dugnad for å redde liv ved hjertestans og
andre akuttmedisinske tilstander utenfor sykehus. Målet er at flest mulig skal overleve hjertestans, hjerneslag, hjerteinfarkt og alvorlig ulykke. Dette skal gjøres gjennom å bedre førstehjelpskunnskap i befolkningen og bruk av ny teknologi.

Akutte tilstander må løses raskt, og da er det viktig at førstehjelpstiltak iverksettes raskt, og at helsetjenesten tidlig stiller diagnose og begynner behandling så tidlig som overhode mulig. I Norge i dag har vi en relativt god ambulasedekning, men responstiden er ikke helt som Stortinget ambefaler med at ambulansen skal være fremme på 12 minutter i tettbebygd strøk og 25 minutter i ikke-tettbebygde strøk i 90% av tilfellene. Kun unntaksvis klarer nødetaten å overholde denne ambefalingen. Problemet er ikke egentlig selve ambulansen, men heller selve dimensjoneringen av beredskapen. Norge har ikke et nødsystem som vil nå fram til pasienten i tide.

 

Da må det tenkes nytt, og den største ressursen er for å øke overlevelsen er mannen i gata; selve publikum. Gjennom å lære ut livreddende førstehjelp og hvordan benytte 113. 113 vil gi enkle tips om hvordan man gir livreddende førstehjelp. Itillegg vil 113 sende ambulansen. Med 113 på tråden er man ikke alene. Videre er det et uttrykt ønske om å inkludere frivillige organisasjoner mer i denne prosessen.

 

Et av målene er å samle Norge for skape et større samspill; sammen er vi sterke og mer effektive. Helsedirektoratet vil både lede og koordinere denne dugnaden.

Strategidokumentet: Sammen redder vi liv – strategidokument IS-2702

Presentasjon av Helsedirektoratet: Sammen-redder-vi-liv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s