5 viktige nødsituasjoner

Det er viktig å forberede seg for katastrofer og kriser FØR de oppstår; ofte namnes dette for prepping hvis det er utartet. Det viktige her er å ha en realistisk forberedelse for de fem mest sannsynlige nødsituasjoner

 

Katastrofe vær

Her snakker vi om ekstremvær (regn, vind, temperatur og snø). Det er viktig å være forberedt for at været kan bli ekstremt. Ulike steder og områder har ulike værmønster, og ulik sannsynlighet for ekstremvær. Det er sjelden det kommer overraskelser ut over timing og alvorlighet. Det er viktig å forberede seg med klær, solid hus og ekstra mat/drikke. Det er forsent å løpe å kjøpe mat når butikken er stengt eller kjøpe varmeklær når taket blåser av huset. Det kan hende at samfunnet isoleres i 1-2 uker, og da må du ha tilstrekkelig for å komme igjennom frem til samfunnet begynner igjen. Mest sannsynlig snakker vi om 2-3 dager.

 

Tap av elektrisitet

Samfunnet i dag er bygd rundt elektrisitet, og vi er veldig sårbare. I forlengelsen av katastofer mister vi gjerne strømmen, men det er mulig at vi blir strømløse helt uten annen grunn. Normalt varer strømbrudd fra minutter til få timer, men tenk deg en situasjon hvor vi er uten strøm i en uke. Er du forberedt på dette? Det er viktig å ha et system som kan hjelpe oss i disse vanskelige øyeblikkene. For eksempel, på natta er det mørkt og kaldt, og vi trenger lys og varme. Hvordan planlegger du å tilberede maten din, varme opp huset ditt, og lade bilen?

 

Tap av inntekt

Mister du jobben vil du plutselig ikke ha inntekt til å leve som du gjorde mens du arbeidet. Her er det viktig å ha en type nødfond med penger til å benytte som en ekstrahjelp i disse vanskelige øyeblikkene; normalt er tre månedslønninger. Klart vi har system som kan aktiveres gjennom NAV, men dette er begrenset og tidkrevende å aktivere. Sykdom kan også snu opp ned på verden og fordre noe økonomisk hjelp.

 

Sykdom

Sykdom kommer plutselig og gjør at verden må organiseres ulikt. Dette er ikke bare logistikk, men også utgifter og tapt inntekt. Her er det viktig å tenke på forsikring og tenke gjennom hvordan du kan organisere livet i familien din hvis noen blir syk eller skadet. Finn løsninger FØR situasjonen kommer og forsøk å organiser livet slik at sykdom IKKE ødelegger alt.

 

Brann og flom

Husbrann og flom er mer vanlig enn vi liker å huske på. Hus må være konstruert og vedlikeholdt slik at sjansen for brann er minimum. Brenner huset er det viktig å ha et varslingssystem som redder liv, og redskaper til å slukke brann tilgjengelig. Ved en brann ødelegges ALT og det er viktig med en skikkelig brannforsikring for å ha mulighet til å re-organisere livet på nytt. Flom kommer gjerne om våren og er gjerne forutsigbar og ødeleggende. Her er det viktig å tenke grundig gjennom flomfaren for hus og eiendeler. Ta en god forsikring som dekker tap ved flom. Vær sikker på at forsikringen dekker flomskader. Ved husbrann og flomskader er det viktig å ha en liste over eiendeler og foto slik at det er mulig å presentere dette ovenfor forsikringsselskapet relativt anstrengelsesfritt. Jevnlige fotorunder i huset og en oppdatert liste over eiendeler er svært nyttig. Kvitteringer kan gjerne også lagres som bevis. Denne dokumentasjonen lagres digitalt på internett eller på en USB som du har lagret hjemme hos en bekjent.

 

 

Andre nødsituasjoner

Det finnes mengder av  potensielle nødsituasjoner, men ikke aller er verdt å invistere mye tid på siden sjansen at de vil komme er ikke så stor eller det er lite å gjøre. Hvis det er en krise i verden så fungerer ikke noe og det er ikke mye å gjøre for å forberede seg. Forberedelsene for andre nødsituasjoner vil gjerne kunne benyttes ved disse situasjonene. Eksempler på dette er en atomkatastrofe, elektromagnetisk puls (EMP), pandemi, økonomisk kollaps.

 

Fokuser på det som er mest sannsynlig. Ta en årlig analyse og vurder trusselbildet. For eksempel er det ikke fare for snøskred om sommeren. Fokuser nødtaktikken etter trusselbildet.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s