Fare for Ekstrem flom

I Sør-Norge er det 50% mer snø enn normalt; i noen områder hele 300% mer enn normalt. Skulle det bli veldig varmt er det en fare for at all denne snøen vil smelte på samtidig. Dette vil føre til en ekstrem flom som 1995 flommen hvor en person døde og omtrent 2000 gårdsbruk ble skadet.

Denne vinteren har vært karakterissert av mye snø og en lang kulde periode; selve respepten på ekstrem flom. Det eneste som mangler er plutselig regn og varme. I 1995 gikk temperaturen opp mot slutten av mai sammen som at regnet kom.

God nødtaktikk er å forberede seg på det værste og håpe på det beste. I år er det varslet flom. Da må vi forberede oss på flom.

Flom er en stor vannføring i en elv som gjerne går ut over elvebredden. Den forventetede flommen i år kommer trolig av hurtig smelting grunnet varme og regn. Dette er den vanligste type flom i Norge. Den forventede flommen vil trolig komme hvor den alltid kommer og vare i ca 2-3 uker. Temperaturen pleier å sykne på natta, og dette gjør at det er redusert vannføring på natt og på morgenen.

Det estimeres at den store flommen kommer på mai. Noe som gjør at vi har ca 1,5 månedtil å forberede oss. Hus kan ikke flyttes og vannet vil komme. Det grunnleggende her er å flytte eiendeler til et trygt sted. Vi snakker her om større eiendeler som campingvogn, parkerte biler og dyre – og uerstattelige gjenstander (foto og datautstyr), og møbler i huset. Det er en fordel å tømme kjeller for eiendeler som ikke tåler vann siden vann stiger nedenfra og opp;kjelleren vil fylles med vann først. Det er også viktig å huske at hagemøbler og andre eiendeler i hagen lett kan flyte bort. I utsatte områder kan det være å anbefale å ta en ekstra forsikring mot flom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s