Nødtaktikk til fjells

De fleste problem i fjellet er skapt av at vi ikke er tilstrekkelig forberedt til å dra på fjellet; menneskelig svikt. Fjellet er ikke problemet, men det dårlige planlagte fjellturen er.

God nødtaktikk i fjellet er planlegging og forberedelse FØR man reiser. Det er viktig med god planlegging før man reiser. En viktig del av en god planlegging er å snakke med erfarne fjellfolk og personer med lokalkunnskap. Med dette som basis så legger du opp reiseruten. Klart dine evner og været virker inn på veivalget. Glem ikke å informer andre om hvor du går og hvor lenge du vil være borte.

fjell2

Nødtaktikk er å være forberedt. Det er større sjanse for ulykker og problem når klimaet endrer seg. Kommer tåke, begynner det å regne kraftig, tungt snøfall eller kommer det kraftig vind så bør det ringe en bjelle. Jo værre det blir, jo større sjanse er det for at hjelpen uteblir. Itillegg til vørrelaterte varibler er det med vanlig med problem i mørke. Dette på grunn av at mot slutten av dagen er vi gjerne trette, og da gjør vi gjerne mer feil. Dette gir oss liten tid før mørket kommer sigende.

Når noe skjer er det viktig at vi har en nødrutine. Dette er et fast handlingsmønster som gjentas hver gang det er en nødsituasjon i fjellet. Viktigst er sikkerhet. Ikke gjør noe farlig på fjellet. Hvis du også blir skadet er det to skadede på fjellet. Tenk derfor på egen sikkerhet. Oppstår en nødsituasjon og du mobildekning og tid ring 113. Så raskt som mulig start livreddende førstehjelp; ofte FØR/MENS du ringer.

Nødnummer 113

På fjellet er det svørt viktig å være klar over at nedkjøling er et stort problem. Glem derfor ikke å forebygge ytterligere nedkjøling av pasienten. Ta av våte klær, dekk til med alt mulig som kan tilføre varme. Et annet viktig punkt er evakuering fra fjellet og ned til bebyggelse. Hvis problemet til pasienten er av en slik art at evakuasjon KAN bli nødvendig så må du øyeblikkelig begynne planleggingen. Det er godt mulig at det ikke blir nødvendig å evakuere, men i det minste så var alt klart hvis det hadde blitt nødvendig.

 

Nødtaktikk norge logoViktige punkter for nødtaktikk til fjells:

  • Planlegging
  • Lokal informasjon
  • Undersøk om hvor det er mobildekning (Hvis du må ringe 113)
  • Livreddende førstehjelp
  • Unngå nedkjøling
  • Forbered evakuasjon av pasient

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s