NAKKEKRAGE

Nakkekrage benyttes til å stabilisere nakken etter en ulykke. Dette for å forebygge ytterligere skade på columba. Siden 80-tallet har nakkekragen blitt benyttet, men dette er ikke den eneste måten å beskytte nakken på. Forskning viser faktisk at nakkekrage både beskytter og ikke beskytter. Det som all forskning advarer mot er at nakkekragen KAN gi luftveisproblemer og trykksår. Noen går faktisk så langt at de sier at nakkekrage er farlig! Fremdeles er det ikke noen konsensius i å forby bruken av nakkekrage, men bruken spisses stadig mer.

Nakkekrage er praktisk som immobilisator av nakken for ambulansepersonell prehospitalt, men det er tydelig en bevegelse mot mer bruk av vakummadrass og manuell støtte. Forskning har feilet i å vise en beskyttende effekt, men har heller ikke vist en skadelig effekt. Noe som betyr at vi kan benytte nakkekragen, men behøver heller ikke benytte nakkekragen.

Noen gode råd er å kun benytte nakkekrage når det er nødvendig. Husk at friske oppegående pasienter ikke trenger noen nakkekrage. For personer som er skadet er likevel sjansen for et ustabilt nakkebrudd svært liten. Videre er sjansen for en medullaskade ennå mindre. Hvis vi har en våken person etter en ulykke er sjansen for et ustabilt nakkebrukk forsvinnende liten. Hos bevisstløse er sjansen for å ha et ustabilt nakkebrudd 4 av 1000. Med andre ord, hvis en pasient ikke har uttalte problem i nakken er sjansen for problem VELDIG liten. Denne sjansen må sees opp mot at de fleste pasienter etter en ulykke er sårbare i luftveiene. Det er mulig at de kan svelge tunga, svelge oppkast, tannproteser, og så mye mer. En nakkekrage gir dårligere luftveisbehandling, og øker sjansen for luftveisproblematikk. Ennå værre er det hvis vi tenker på at pasienten ligger i ryggleie ned nakkekrage, hode og armer surret fast. Sjansen for at personen får respirasjonskomplikasjoner er høy. Farene med luftveiene vil i mange tilfeller være utrolig mye større enn sannsynligheten for nakkekomplikasjoner.

paremedico

Det er aldri lett når hver pasient er individuell og vi må arbeide med sannsynlighet. De fleste som arbeider på ambulanse er klare over denne type problematikk, og har trygge rutiner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s