Når nødvendigheten er høy

Prinsippet om ikke å påføre pasienten ytterligere skade er viktig ved all medisinskbehandling. Dette prinsippet må vike noe tilside når det står om liv. Førstehjelperen må handle raskt og effektivt for å redde livet til pasienten. Fokuset ligger på at det er viktigere at personen overlever enn å fokusere på estetikk og funktionalitet. Det kan tenkes situasjoner hvor en førstehjelper må akuttamputere en fot for å få en person ut av en brennende bil. Det er også mulig at en person har noe fastsittende i halsen og man må gjennomføre en nødtrakeotomi for å unngå kvelning. Det overordnede er å sørge for at pasienten overlever.

Det er vanlig å snakke om triaden liv, funksjon og estetikk. Viktigheten er i denne rekkefølge. Det er viktigere for personen i den brennende bilen å overleve uten en fot, enn å dø med begge føtter. Det er viktigere for personen som har noe fastsittende i halsen å overleve med et arr på halsen, enn å dø uten et arr på halsen.

Nødtaktikk er å gjøre det som er nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s