Egenberedskap

Forberedelse for det verste er viktig. Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) sendte ut «Du er en del av Norges beredskap» for få dager siden. 

https://www.dsb.no/nyhetsarkiv/nyheter-2018/du-er-en-del-av-norges-beredskap/

Grunntonen er grunnleggende prepping for situasjoner med lengre strømbrudd, manglende mobilnett og – vann. Det søkes å bygge en bevissthet pådenne type problemstillinger og å skape en egenberedskap i befolkningen. Det eret ønske at vi skal forberede oss på de verste scenario som kan hende hvor dubor. I god nødtaktikk ånd ber de om at vi tenker igjennom hva som KAN skje hvorvi bor og at vi må være klar over at vi må kanskje klare oss i 3 dager helt alene.

Hovedårsaken til at det kjøres en kampanje i disse dager er at både risikobildet og trusselbildet i Norge er svært sammensatt og i ENDRING! Norge er et relativt trygt og stabilt samfunn, men det finnes elementer som kan forrykke denne harmonien raskt. Hovedsakelig dras det frem et klima i endring og økende ekstremvær. Videre er Norges sikkerhetspolitiske situasjon noe endret, sjansen for terror aksjoner mot mennesker og viktig infrastruktur er større i dag enn tidligere. Vi kan blitt mer avhengig av strøm og teknologi. Sammen gjør dette oss mer utsatt ved uønskede situasjoner, og på toppen av dette er vi ikke forberedt på kriser og katastrofer. Det er for eksempel i dag vanlig å bo i en leilighet 100% avhengig av strøm. Vi tar vann i springen, mat i butikken og ren luft som selvfølgeligheter og internett har blitt viktigere enn å snakke sammen. Vi må bli mer selvhjulpne og rustet til å handle.

Cecilie Daae direktør ved DSB viser til hjemmesiden www.sikkerhverdag.no hvor det er en hel rekke tips om hvordan vi kan klare oss. Hovedsakelig går dette på varme, drikke, mat, legemidler, hygiene og informasjon. DSB inviterer oss alle til å være med å styrke vår beredskap – befolkningens egenberedskap.

Dette er hva vi anbefales å ha tilgjengelig for å klare oss i 3 dager:

 • 9 liter vann per person
 • To pakker knekkebrød per person
 • En pakke havregryn per person
 • Tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
 • Tre bokser pålegg med lang holdbarhet per person
 • Noen poser tørket frukt eller nøtter,kjeks og sjokolade
 • Medisiner du er avhengig av
 • Ved-, gass- eller parafinovn til oppvarming
 • Grill eller kokeapparat som går på gass
 • Stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
 • Fyrstikker eller lighter
 • Varme klær, pledd og sovepose
 • Førstehjelpspakke
 • Batteridrevet DAB-radio
 • Batterier, batteribank og mobillader til bilen
 • Våtservietter og desinfeksjonsmiddel
 • Tørke-/toalettpapir
 • Litt kontanter
 • Ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/
 • Rødsprit til oppvarming og matlaging
 • Jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)

Her er informasjonsfolderen til DSB

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Rambergveien 9, 3115 Tønsberg – Postboks 2014, 3103 Tønsberg – Telefon: 33 41 25 00 Faks: 33 31 06 60, E-post: postmottak@dsb.no 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s