Slangebitt

Den eneste giftige slangen i Norge er Huggormen. 30% av alle huggormbitt er tørre; uten gift. Huggormen er ikke så giftig som flere slanger i utlandet. Normalt skjer det ingenting. Av og til kan man få en allergisk reaksjon til huggormgiften.

Blir man bitt er det viktig å få med seg hvilken slange det gjelder. Hvis mulig ta et bilde med telefonen eller få noen andre til å se på slangen. Forsøk ALDRI å fange slangen! Noen slanger gir ikke symptomer før lenge etter bittet.

Etter å ha blitt bitt er det viktig å ikke bevege seg mer enn høyst nødvendig. Ved fysisk aktivitet pumper hjertet blodet raskt rundt i kroppen. Det er derfor anbefalt å legge seg ned og holde bittstedet i ro. Dette vil redusere spredningen av slangegiften i kroppen. Alle som får reaksjoner utover en mild reaksjon rundt bittstedet SKAL til sykehus.

Etter å ha blitt bitt er det noen symptomer og tegn som er mer uttalte. Først har vi selve merket etter slangebittet. Dette er et til to små punktmerker i huden. Rundt disse punktmerkene vil det bli noe rødt og det vil kommen en lett hevelse. Tegn med en penn opp ytterkanten av den rødheten/hevelsen. Dette for å følge med hvordn personen reagerer på slangegiften. Noen vil oppleve smerte i regionen. Når slangegiften begynner å sirkulere i blodbanene er det vanlig å oppleve kvalme og tidvis kraftige brekninger. Det er normalt at alle som opplever kvalme også opplever tiltagende generell svette. Dette gjerne sammen med synsforstyrrelser som sløret syn og/eller tunellsyn.

 

Nødtaktikk/Førstehjelp ved slangebitt

 • Først: Unngå å bli bitt igjen!
 • Behold roen
 • Ta pasient unna slangen.
  • Husk hvordan slangen så ut!
 • Sikre skadestedet.
 • Legg ned pasienten. Ikke mer bevegelse en høyst nødvendig.
  • Pasienten skal være helt i ro.
  • Dette forsinker spredningen av slangegiften i kroppen.
  • Unngå panikk. Stress vil øke spredningen av slangegiften.
 • Ikke gjør noe med bittstedet!
  • La det være i fred; i ro og urørt!
 • Ikke gi mat/ drikke/ medisin.
  • Sjekk om dette ikke er farlig for pasienten
 • Ta av ringer/ klær som kan bli vanskelig å fjerne hvis bittestedet hovner mye
 • Ring nødetaten. I Norge 113, men i utlandet er det andre numre. Ofte fungerer 911.
  • Fortell hvordan slangen ser ut.
  • Normalt er det bare noen få giftige slanger i området.
  • Noen slangebitt må behandles atypisk; nødtelefonen informerer om dette.
 • Hvis pasienten blir bevisstløs
  • Sørg frie luftveier; han kan ha hevelser i halsen.
  • Hjerte- lungeredning kan bli nødvendig; gjør deg klar!
 • Unngå at pasienten opplever stress.
  • Rask transport til sykehus.
 • Pasienten vil få motgift på sykehuset.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s