Pågående livstruende vold – PLIVO

I situasjoner hvor vi har en skoleskytter eller en terrorist er selvfølgelig Politiet den korrekte nødetat. Nødetatene har en samarbeidsprosedyre som heter «Pågående Livstruende Vold» (PLIVO) i denne type situasjoner relatert til terror og selvdestruktive handlinger; kort er dette en forskyvning av deler av politiets ansvar over på helsepersonell og brannpersonell. Den første nødenhet på stedet skal begrense skadeomfanget og redde liv heter det  PLIVO.

Vi vet alle at en ambulanse-sjåfør er ikke trent i å avvæpne en person med pistol, kniv eller med en bombe festet til brystet. Beklagelig nok er heller ikke nødetatene godttrent i samhandling med hverandre; de har kun en innføring. Brann – og helsepersonell har ikke taktisk trening på å tilnærme seg bevepnede personer eller ta beslutninger basert på lite informasjon slik som Politiet har. Noe som gjør at PLIVO er blir mer en drøm enn en virkelighet. Vanlig politi (kategori IP4) trener kun 48 timer i året på operativt politiarbeid, som for eksempel avvæpning; et snitt på 45 minutter i uka. De harde fakta er at en PLIVO-hendelse varer normalt ikke over 10 minutter. Noe som gjør at den mest sannsynlig er den over lenge FØR nødetatene kommer til stedet! Dette gjør at du er mest sannsynligvis HELT ALENE.

Hva skal man gjøre FØR politiet (eller nødetatene) kommer til stedet. Nødtaktikk har to viktige definerte oppgaver i denne type situasjoner. Først kontakte politi (nødetat) og den andre er å hjelpe personer som kan miste livet eller bli påført betydelig skade på kropp eller helse. Å ringe politiet kan alle gjøre, men å bevege seg inn i en varmsone er farlig. Det er her nødtaktikk treningen kommer inn. Her er det to tema som er viktige redde liv (evakuasjon og taktisk førstehjelp) og/eller sette den som viser en pågående voldelig kriminell atferd ut av spill (selvtekt, nødrett og nødverge).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s